Under hela livet utsätts människan för oxidationsskador av fria radikaler. Man kan kalla det ett slags “rostskador” på celler och den processen ökar med åldern.

Det är många olika faktorer som bidrar till dessa skador: Solljus, syret vi andas, stekt mat, ämnesomsättningen, avgaser, läkemedel och rökning är bara några av de ämnen som gör att det skapas fria radikaler i kroppen. Räddningen heter antioxidanter.

Antioxidanter “äter” de farliga fria radikalerna så att de inte hinner skadar de livsviktiga cellerna. Om fria radikaler är tjuvarna i kroppen är antioxidanterna polisen. De är kemiskt konstruerade för att kunna avväpna de destruktiva fria radikalerna. De gör det genom att förhindra att de bildas, utplånar dem och reparerar de skador de ställer till med som är ganska stora.

Antioxidanter neutraliserar fria radikaler
Det finurliga med antioxidanterna är att de neutraliserar fria radikaler utan att antioxidanterna själva blir till fria radikaler. Antioxidanter som möter fria radikaler stoppar deras framfart. Eftersom antioxidanterna kan stoppa och även läka de skador som fria radikalerna ställer till med är det viktigt att se till att man får i sig tillräckligt med antioxidanter från bär, frukt och grönsaker.