D-vitamin är egentligen ett hormon som bildas i huden med hjälp av solljus. Man kan även få D-vitamin genom intag av vissa födoämnen, t.ex fet fisk som lax, makrill, sardiner, ål och sill. Margarin och mjölk är D-vitaminberikade för att täcka en del av vårt behov.
I Finland har man just höjt rekommendationen från att ge extra tillskott av D-vitamin i form av D-vitamindroppar från 2 till 18 års ålder. Hur mycket vitamin D vi behöver varierar med ålder och kön.
Eftersom Sverige ligger så långt från ekvatorn begränsas vår tillgång på UV-ljus typ B som är den typ som bildar D-vitamin i huden.
D-vitamin kan vi producera själva under sommaren!
På sommaren kan vi producera D-vitamin själva med hjälp av solen, men under vinterhalvåret står solen för lågt för att vi ska kunna bilda D-vitamin i huden. Även mycket inomhusarbete, solkrämer och dålig kost har bidragit till att D-vitaminbrist har blivit vanligt. De största riskgrupperna är äldre, mörkhyade och beslöjade.
D-vitamin reglerar även kalkbalansen i skelett och tänder. Brist kan orsaka engelska sjukan hos barn och osteomalaci (benuppmjukning) hos vuxna.
Brist kan också leda till irritabilitet, nedstämdhet, ångest, dålig matlust, benskörhet, muskelsvaghet, led- och muskelvärk (fibromyalgi), koncentrationssvårigheter, hjärtsvikt, diabetes, MS, cancer, stroke samt hudsjukdomar som t.ex eksem och psoriasis. Även Crohns sjukdom och autism kan förvärras av D-vitaminbrist.
Källa: Livsmedelsverket, Läkartidningen.se och halsosidorna.se
Mats Humbles föreläsning om D-vitamin: http://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw